Vores store pige er ved at være ret streng at være i selskab med. Hun har en meget sikker mening om alt. Hun er også lidt for selvstændig en gang imellem. Det fører faktisk til nogle alvorlige skænderier herhjemme. Især mellem hende og mig selv. Sommetider synes jeg faktisk, at hun er hensynsløs overfor os andre her i familien. Hun er 16 år gammel og har altid haft en stærk vilje. Her på det sidste har hun blankt afvist at ville videre i gymnasiet. Hun siger, at hun vil ud og tjene nogle penge, så hun ikke skal være afhængig af de lommepenge, hun får af os. Det er da også fint, at hun vil arbejde. Men jeg synes bare ikke, at hun skal ud i et fuldtidsjob lige nu. Hun har jo ikke nogen uddannelse – endnu.

Job og uddannelse

Hun har den mening, at man sagtens kan tage en uddannelse og have et fuldtidsjob på samme tid. Det tvivler jeg meget på, at hun kan. Hun har simpelthen ikke selvdisciplinen til at sætte sig ved bøgerne efter en arbejdsdag på 7 – 8 timer. Jeg forstår udmærket hendes ønske om at have flere penge imellem hænderne og flytte hjemmefra. Blive selvstændig. Jeg har forsøgt at forklare hende, at det der vil ske, er, at hun bare vil komme til at bruge mange flere penge, fordi hun har dem – og at jeg er bange for, at det vil lede hende til ikke at tage en uddannelse. Hendes idé om at være selvstændig og klare sig selv har ligesom sat sig fast i hendes hoved. Det bekymrer mig. Hun er ikke erfaren nok.

Jeg finder en løsning

Derfor har jeg selv lagt hovedet i blød for at finde en løsning. Vi kunne starte med at give hende kælderen, som næsten er en lille, selvstændig bolig. Der mangler et køkken, men ellers kunne det danne rammen om en selvstændig bolig for hende. Måske. Jeg har talt med hende, om hun måske synes, det ville være en god idé, at hun rykker derned. Det vil hun ikke. Hun vil væk fra os. Ikke sådan at forstå, at hun ikke gerne vil være sammen med os. Hun vil bare ikke være så fysisk tæt på os hele tiden. Lidt trist at tænke på – for mig. Min mand har fulgt med i vores diskussioner. Han er en mand af meget få ord. Det er mere handling hos ham. Og han har fundet en løsning, der måske kan bruges:

Efterskole på Fyn

Vi sender hende på efterskole. Han har fundet en efterskole på Fyn i Baaring som helt sikkert være det perfekte sted for hende. Her kan hun få sin selvstændighed i trygge rammer. Hun kan prøve kræfter med at tage ansvar for sig selv, passe nogle af de sure pligter, der følger med, når man bor væk fra sin familie, og samtidigt kan hun beskæftige sig med nogle af de ting, som hun virkeligt godt kan lide. Han har derfor aftalt et møde med efterskolen på Fyn i den kommende weekend. Vi skal afsted lørdag morgen. Hun skal se stedet og høre om, hvordan det fungerer, og om hvad hun må og skal.