Vi vidste slet ikke, hvor meget arbejde, der egentlig er forbundet med at eje sit eget hus. Vi troede, at det bare var noget med at sørge for at holde facaderne og haven pæne. Så da vi købte vores første hus, købte vi dem som totalt, uskrevne blade i en meget tyk bog. Vi lærte – på den hårde måde – at man skal passe på sit hus. Det er ikke tilstrækkeligt at male facaden slå græsset og luge lidt ud i haven. Nej. Man skal rense tagrender. Man skal sørge for at tjekke vandrør. Muligvis skal der laves beskyttelse imod radon. Der er konstant små reparationer, der skal ordnes. Og ja, man kan jo ikke købe sig til alt. Det bliver for dyrt i længden.

Et energitjek

Men der er nogle ting, som man gør rigtigt klogt i at betale for. En af dem er at få en energiekspert til at tjekke huset helt igennem. Vi skal jo spare på energien, og samtidigt vil vi heller ikke have et dårligt indeklima. Så fugt skal holdes ude. Man skal sørge for god ventilation og isolering. Og så skal man naturligvis også forsøge at bruge vedvarende energikilder. Huset skal kunne modstå kolde vintre, fugtige efterår og, muligvis også rigtigt varme somre. Derfor er isolering af huset meget vigtigt. Selv kan vi godt huske, da vi skulle have lavet isolering af en hulmur første gang: Det startede som et meget langt og meget koldt mareridt en vinter, hvor frosten bare ikke ville forsvinde. Vi frøs. Vi havde da også nogle skader på nogle vandrør den vinter. De sprængte på grund af frosten. Men det værste var, at vi ikke kunne få varmen. Huset var bare koldt. Uanset hvor meget vi fyrede, og hvor meget vi betalte i varme.

Hulmure og isolering

Vi fik derfor fat i en ekspert, som kom og spurgte os ud om forskellige ting. ”Varmepumpe” var en af emnerne, han nævnte. ”Isolering af hulmur” var en anden. Til den med varmepumpen kunne vi fortælle ham, at det var en af vores planer. For tiden brugte vi oliefyr. Men den med ”isolering af hulmur” var et emne, vi slet ikke vidste noget om. Han lavede derfor et tjek af hulmurene og kunne konstatere, at vi har brug for isolering af alle hulmurene i huset. Han henviste os til et firma, som havde masser af erfaring med den slags arbejde. Han anbefalede på det kraftigste, at vi ikke selv udførte det arbejde. Det er bedst hvis kvalificerede isolatører gør det.

Billigere end forventet

Vi kontaktede firmaet og fik dem til at give os et tilbud på arbejdet. Vi blev lidt forbavsede over at opdage, at det ikke ville koste mere, end de tilbød. Vi kunne se, at de ikke havde indregnet ret mange arbejdsdage i prisen, så vi kontaktede dem for at høre, om de havde lavet en fejl i tilbuddet. Det havde de ikke. Isolering af hulmur behøver ikke at tage ret lang tid, fik vi at vide. Derfor er der ikke indkalkuleret ret mange arbejdsdage. Godt nyt for uerfarne husejere.