Det er altså synd for min veninde. Hendes søn fik en alvorlig sportsskade for nogle måneder siden, og han døjer stadig med den. De kunne ikke forstå, hvad der var galt. En dag, da han kom hjem fra fodbold, beklagede han sig over at have ondt i knæet. Var han blevet sparket ved et uheld? Nej, det var han ikke. Var han faldet, og havde han slået sig? Nej, heller ikke det.

Der gik et par dage, og drengens smerter blev værre. Han kunne dårligt gå. Knæet begyndte at hæve, og den stakkels dreng var ulykkelig over at skulle melde afbud til fodboldtræningen.

Smerteklinik i Aalborg

Hun spurgte mig, om jeg kendte til en klinik, der har speciale i smertebehandling i Aalborg. (Jeg arbejder hos en praktiserende læge, så hun mente, at jeg måtte vide alt om, hvem der kan, hvad inden for sundhedssektoren her i byen, hvor vi bor.)
Jeg måtte fortælle hende, at jeg ikke lige på stående fod kunne anbefale én bestemt. Der er flere, som beskæftiger sig med behandling af smerter her i Aalborg. Jeg foreslog, at hun i første omgang fik en aftale med en fysioterapeut, som eventuelt kunne henvise til en specialist i sportsskader. Hvis hun ikke havde tillid til den fysioterapeut, kunne hun jo altid henvende sig til en anden. Det skader ikke at få to meninger om problemet og mulighederne for behandling.

Hun lyttede til mit råd og fik en aftale med en behandler.
Lægen, hun kontaktede, konstaterede, at drengen havde fået en skade på et ledbånd i knæet. Havde drengen lavet en hård tackling i kampen? Jo, der havde været nogle stykker af dem. Han havde også måttet lave nogle hårde opbremsninger for at kunne skifte løberetning – i fuld fart.
Ja, det kunne lyde som en forvridning af ledbåndet i bedste fald. Hvis der er tale om, at ledbåndet er blevet revet over, vil det kræve en langvarig behandling.

Hvad med røntgen?

Hun spurgte ind til, hvordan de kunne konstatere ledbåndets tilstand – og om, hvor lang behandlingen vil være. Lægen fortalte hende, at man ikke kan se noget på et røngten fotografi. Han er nødt til at lægge en bedøvelse for at kunne undersøge, hvor slemt det er.

Efter undersøgelsen konstaterede lægen, at ledbåndet ikke er revet over, men der er tale om en forvridning. Han fortalte, at knæet ikke må belastes. Det skal holdes i ro, indtil hævelsen fuldstændigt har fortaget sig. Det kan tage nogle måneder. De er nødt til at se tiden an. Når hævelsen er væk, vil han sende hende og hendes dreng videre til en særligt specialiseret fysioterapeut, som kan hjælpe med at genoptræne muskulaturen i knæet, så drengen kan komme på fode igen. Han forklarede hende, at der er et særligt center for smertebehandling i Aalborg, hvor de har succes med genoptræning af den slags skader. Det er en langvarig proces, fordi knæet er et meget kompliceret led i vores krop.
Han anbefalede, at drengen bliver forberedt på, at det kan tage lang tid, før han kan spille fodbold igen, men at det er bedre, at han er tålmodig nu, end at han risikerer, at skaden kommer tilbage på et senere tidspunkt. Heldigvis er det en klog dreng. Han forstod, at han skal være tålmodig.