Det er nok ikke så usædvanligt for almindelige familier, at de gør meget ud af julen og forberedelserne til den. Men her i familien gør vi ekstra meget ud af den. Og især min mor er helt vild med julepynt med alt, hvad det indebærer af lys glimt og glitter. Hun er den kreative sjæl i huset. Hun elsker at indrette huset. Hun kan finde på at flytte om på møblerne hver måned. Hun er god til at indrette og dekorere vores hjem, men en gang imellem, så kan det tage lidt overhånd. Hun kan også finde på at male en væg, så hele udtrykket i et rum ændres.

En grøn væg?

I år har hun fundet på, at hun vil male den store væg i køkkenet grøn. Ikke sådan en løvgrøn farve, siger hun, bare sådan en lidt støvet grågrøn farve, som minder om jul, sne og slud, og som nemt kan males over efter jul. Hun har nemlig en idé om, at væggen skal bruges til vores adventskalender. Der skal bankes søm i den, som hun kan hænge 24 gaver på. Gaverne skal naturligvis være ting til huset og familien. Noget, vi kan bruge tilfælles. Fx et stykke sæbe – eller en avisholder. Den slags. Den idé har sat hende i gang med at lede med lys og lygte efter den helt rigtige farve til væggen. Grøn – men alligevel ikke grøn. Grøn, men der må ikke være den mindste nuance af blå farve i den. Så hellere en grå farve.

Kalkmaling

Sommetider tænker jeg, at hun er lidt skør, siden hun går så meget op i det. Hun kan bruge dage på at overveje en farve. Hun har skaffet adskillige farvekort, som hun kigger på. Hun har fået nogle små prøver grøn maling fra forhandleren med hjem. Én af dem er fra et firma, der producerer kalkmaling. Hun har malet dem på forskellige steder på væggen. Nogle af prøverne er ikke så fine, men der er en, som jeg synes, er ret flot. Den prøve, som jeg kan lide, har hun malet med maling, der har en ret kraftig farve. Men hun har på en eller anden måde formået at fortynde den, og den har netop det der støvede look, som hun gerne vil have frem. Jeg troede ikke, at det kunne blive så flot. Men det kan det. Jeg kan dog også se, at hun har malet flere prøver med den samme maling, i forskellige fortyndinger.

Eksperimenterer

Hun har eksperimenteret med at fortynde kalkmalingen, og har fundet lige præcist den ’blanding’ eller ’fortynding’, som hun ønsker sig. Det giver sådan et udtryk af et grønt skær over væggen uden at være grøn-grøn. Jeg fortæller hende, at jeg synes den sidste prøve, hun har lavet, er den flotteste. Det er hun sådan set enig med mig i. Jeg kan bare se på hende, at hun synes, at der mangler noget. Jeg håber ikke, at hun er ved at tænke på, glitter mv. Det kunne ellers godt ligne hende at forsøge sådan noget. Hun elsker jo glitter til jul. Det hører med i hendes verden. Hun er til alt, der forskønner og den slags.