Hvordan i al verden kan det lade sig gøre? At folk slår hinanden, mener jeg? Jeg er alvorligt vred. Min bedste ven er blevet overfaldet. Han var bare ude for at gå en tur med sin hund, og så kommer der en bande op til ham og begynder at tæve ham. Han er en ganske almindelig borger. Født her i landet. Taler dansk og er ligesom alle andre almindelige, unge mænd. Ok, han er ikke af dansk herkomst, men er det en grund til at banke ham sønder og sammen? Han kommer fra Somalia.
Han er en klog ung mand. Læser på universitetet – jura. Og så bliver han bare overfaldet. De burde virkelig skamme sig. Han er jo et aktiv for den danske stat. Forstår de ikke det? Næh, nej. Han er anderledes – eller ser i det mindste ikke ud, som de fleste danskere gør – derfor skal han tæves.

Forsinket studie

Bruddene, han har fået, vil forsinke ham i hans studier. Mindst et halvt år. Han mister sin eksamen. Også selv om eksamensperioden bliver udsat. Han kan – og må nemlig ikke læse og overanstrenge sig. Hjernerystelsen var meget alvorlig. Lægerne var faktisk bange for, at han ikke ville vågne af sig selv. Han skal derfor holde sig i ro – og bogstaveligt talt ikke lave noget som helst i ret lang tid. At han bliver forsinket i sine studier, er noget af en katastrofe for ham. Hans familie er ikke rig, og han kan jo ikke beholde sit studiejob.

Offererstatning

Jeg var henne for at besøge ham for nogle uger siden. Han var meget ked af det, men er i fysisk bedring. Han bad mig om at læse højt for ham. Det har jeg gjort et par gange, så denne gang tænkte jeg, at jeg igen skulle læse en roman for ham. Men nej. Han bad mig om at finde alt, hvad jeg kunne på nettet om offererstatning: Offererstatningsloven, eksempler på sager, hvordan procedurerne er osv. Jeg søgte og fandt en masse materiale og begyndte at læse op for ham- bedste hjemmeside var denne: https://bjsj.dk/. Han lyttede – jeg kunne se, at han lavede nogle mentale noter. Han afbrød mig også flere gange og bad mig om at skrive nogle noter ned. Det gjorde jeg da gerne.

Tal med advokaten

Efter en time kunne jeg mærke på ham, at han var ved at blive træt. Jeg satte mig ved siden af ham og spurgte ham, om han egentlig havde meldt overfaldet til politiet. Det havde han. Og han har også en advokat i København, som hjælper ham med en straffesag mod voldsmændene. De skal ikke slippe så let.

Vi sludrede lidt. Jeg forsøgte at muntre ham op så godt, jeg kunne. Han skal nok blive advokat. Hvis ikke til næste år, så året efter. Han vil få en offererstatning. Den vil muligvis kunne finansiere det ekstra år, hvor han ikke har noget studiejob. Forhåbentligt vil den blive stor nok til, at han kan klare det på kun et ekstra semester. Hvis han får fred til at koncentrere sig.

I første omgang skal han bare blive rask.