En af mine tidligere kolleger, Poul Arne, er helt sikkert havnet på den rette hylde, mener han i hvert fald selv. Mens han arbejdede hos os, opfattede de fleste af os ham som en god og stabil kollega, der passede sit arbejde godt – men ikke ligefrem var noget i retning af en ”solodanser”.

Det var lidt af en tilfældighed, der fik ham til at ændre sin egen indstilling til arbejdet. Vi fik på arbejdspladsen besøg af en leankonsulent, der i løbet af en uges tid skulle undersøge, om der var arbejdsgange i vores firma, der kunne gøres smartere, så vi enten kunne være færre medarbejdere eller udføre flere opgaver uden at skulle øge arbejdsstyrken.

Den pågældende konsulent var selvsagt ikke lige populær hos alle, da den slags tiltag fra ledelsens side altid skaber frygt for fyringer blandt medarbejderne. Heller ikke Poul Arne havde det i starten specielt godt med konsulentens besøg hos os, men det ændrede sig i løbet af et par dage, for den pågældende lean konsulent gjorde Poul Arne opmærksom på, at han faktisk kunne spare en del tid ved at udføre sine arbejdsopgaver på en lidt anderledes måde, end han altid havde gjort.

Det fik Poul Arne til at interessere sig voldsomt for det arbejde, som konsulenten havde gang i, og da vores afdelingsleder efter konsulenten besøg skulle finde en medarbejder i afdelingen, som skulle sendes på et lean kursus med det formål at videreføre arbejdet med at slanke de daglige arbejdsprocesser, var Poul Arne den første, der meldte sig, og det var også ham, der blev valgt til at deltage i sådan et kursus.

Selv var Poul Arne meget begejstret, og jeg må da også erkende, at han nok i sin natur havde nogle evner for at gennemskue, hvordan forskellige arbejdsprocesser kan udføres med den mindst mulige indsats. Vi var nogle stykker, der grinende spøgte med, at i den sammenhæng blev Poul Arne medfødte dovenskab ham nok til gavn.

Poul Arne var på kursus i hele to uger for at få sin lean uddannelse – i øvrigt sammen med tre andre fra de øvrige afdelinger i vores firma. Efter kurset kom han tilbage på jobbet fyldt med energi i forhold til at rippe op i gamle vaner, så mange af os oplevede, at han påpegede en række uhensigtsmæssigheder i den måde, vi gjorde vores arbejde på.

Ret beset var det nok meget gavnligt for os, for der er faktisk meget tid at spare ved at udføre de forskellige opgaver på den smarteste måde. Selv oplevede jeg da også, at jeg også kunne spare lidt tid hver dag i forhold til tidligere.

Men for Poul Arne blev det et gennembrud til en ny tilværelse, for konsulentfirmaet, hvor han havde været på kursus, havde åbenbart fået øjnene op for hans evner i den retning, så firmaet tilbød ham et job som underviser, hvilket han med glæde tog imod. Så nu beskæftiger han sig med at undervise på firmaets lean kurser, og det har han det helt sikkert godt med.